Przepisy

Zupa krem z pomidorów w blenderze kielichowym

Zupa krem z pomidorów

Zgodnie z zapowiedzią przedstawiamy kolejny z serii przepisów na jesienne zupy krem. Dzisiaj gotujemy zupę krem z pomidorów. Poczciwej pomidorówki nie trzeba nikomu przedstawiać, za to ten łatwy w przygotowaniu i absolutnie przepyszny krem jest zdecydowanie godny uwagi.

Pomidory są niezrównane zarówno pod względem smaku jak i właściwości zdrowotnych. Zawierają likopen – przeciwutleniacz, który chroni przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed rakiem.

To co w nich najlepsze to to, że nie tracą swoich właściwości odżywczych po obróbce termicznej, więc śmiało można używać pomidorów z puszki lub kartonika wtedy gdy te świeże i pachnące nie są już dostępne. Wybierzmy jednak takie które nie zawierają w swoim składzie zbyt wiele soli.

Zupę zaczynamy od ugotowania wywaru warzywnego, możemy ugotować go dzień wcześniej, lub w większej ilości, poporcjować go w woreczkach i zamrozić, by mieć szybko i pod ręką znakomita bazę pod zupę.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ¼ selera
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz
  • 1,5 litra zimnej wody

Dodatkowo:

Blender kielichowy JTC Omniblend I

999,00 
Blender kielichowy  OmniBlend I  to urządzenie najwyższej jakości, jest wystarczająco silny aby mielić owoce i warzywa w całości. Na blender Omniblend udzielamy jako jedyni 5 lat gwarancji i 30 dni na zwrot! Dodatkowo książka z przepisami w języku polskim oraz woreczek do produkcji mleka roślinnego w zestawie!​ Blender dostępny z kielichem 2 litry. 

Blender kielichowy JTC Omniblend V

969,00 1.270,00 
JTC OmniBlend V (TM-800, TM800A) to niezwykle wydajny blender kielichowy wyposażony w silnik o wysokiej mocy 3 koni mechanicznych. Omniblend jest idealnym urządzeniem do przygotowywania smoothies, zup, dipów, lodów i wielu innych przepisów. Na blender Omniblend udzielamy jako jedyni 5 lat gwarancji i 30 dni na zwrot. Blender dostępny z kielichem o pojemności 2 litrów.

Kielich 2 litry do blendera JTC Omniblend

499,00 
Kielich blendera do blendera Omniblend o pojemności  2 litrów. Kielich przeznaczony do blendowania produktów suchych jak i mokrych.

Woreczek do produkcji mleka roślinnego

15,00 
Największy dostępny na rynku woreczek do produkcji mleka roślinnego! Niesamowita jakość, poparta wieloma ocenami.
  • puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • kartonik przecieru pomidorowego (500 ml)
  • 200 ml mleczka kokosowego
Warzywa obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka. Cebulę opalamy na palniku na czarno i również dodajemy do garnka. Opalona cebula nada koloru i smaku zupie. Nie można pominąć tego kroku.
 

Dorzucamy natkę pietruszki i na górę ziele angielskie oraz liść laurowy. Garnek pełen włoszczyzny zalewamy zimną wodą i dodajemy olej. Wszystko gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 2- 3 godziny.

Gdy warzywa będą już miękkie, a wywar nabierze koloru i smaku wyłączamy ogień pod garnkiem.  Do smaku przyprawiamy solą lub ulubioną mieszanką przypraw. Mamy gotową wegańską bazę pod naszą zupę. Pozostało nam tylko całość przecedzić  przez sito lub durszlak.

Teraz do działania wkracza nasz blender kielichowy Omniblend. Do kielicha wkładamy ugotowaną marchewkę, pomidory krojone i podlewamy szklanką bulionu. Całość blendujemy przez około 90 sekund. Otrzymujemy w ten sposób delikatny krem pomidorowo-marchewkowy. Wywar ponownie wstawiamy na ogień i dolewamy nasz kremem przygotowanym w blenderze Omniblend.

Do zupy dodajemy przecier i mleczko kokosowe. Gdy się zagotuje jest gotowa.
Krem przyprawiamy wedle gustu. Tym, którzy lubią pikantne polecamy dodać pasty paprykowej lub pieprzu cayene. Podajemy z ryżem lub makaronem posypaną natka pietruszki lub bazylią. Pychota
Produkty na zupę pomidorową
Zupa krem z pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *