Zgodnie z zapowiedzią przedstawiamy kolejny z serii przepisów na jesienne zupy krem. Dzisiaj gotujemy zupę krem z pomidorów. Poczciwej pomidorówki nie trzeba nikomu przedstawiać, za to ten łatwy w przygotowaniu i absolutnie przepyszny krem jest zdecydowanie godny uwagi.
Pomidory są niezrównane zarówno pod względem smaku jak i właściwości zdrowotnych. Zawierają likopen – przeciwutleniacz, który chroni przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed rakiem.
To co w nich najlepsze to to, że nie tracą swoich właściwości odżywczych po obróbce termicznej, więc śmiało można używać pomidorów z puszki lub kartonika wtedy gdy te świeże i pachnące nie są już dostępne. Wybierzmy jednak takie które nie zawierają w swoim składzie zbyt wiele soli.
Zupę zaczynamy od ugotowania wywaru warzywnego, możemy ugotować go dzień wcześniej, lub w większej ilości, poporcjować go w woreczkach i zamrozić, by mieć szybko i pod ręką znakomita bazę pod zupę.
Składniki:
Dodatkowo:
Blender kielichowy JTC Omniblend I
Blender kielichowy JTC Omniblend V
Kielich 2 litry do blendera JTC Omniblend
Woreczek do produkcji mleka roślinnego
Dorzucamy natkę pietruszki i na górę ziele angielskie oraz liść laurowy. Garnek pełen włoszczyzny zalewamy zimną wodą i dodajemy olej. Wszystko gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 2- 3 godziny.
Gdy warzywa będą już miękkie, a wywar nabierze koloru i smaku wyłączamy ogień pod garnkiem. Do smaku przyprawiamy solą lub ulubioną mieszanką przypraw. Mamy gotową wegańską bazę pod naszą zupę. Pozostało nam tylko całość przecedzić przez sito lub durszlak.
Teraz do działania wkracza nasz blender kielichowy Omniblend. Do kielicha wkładamy ugotowaną marchewkę, pomidory krojone i podlewamy szklanką bulionu. Całość blendujemy przez około 90 sekund. Otrzymujemy w ten sposób delikatny krem pomidorowo-marchewkowy. Wywar ponownie wstawiamy na ogień i dolewamy nasz kremem przygotowanym w blenderze Omniblend.

