Nowe wcielenie pospolitego buraka, to gęsty krem o intensywnym smaku. Przepis na tę zupę nie jest nowy, jest niezwykle popularny, znajdziemy go na prawie każdym blogu kulinarnym, a zupę wedle tego przepisu spotkaliśmy w menu wykwintnych restauracji.
Kto lubi buraki na pewno już jej próbował, a jeśli nie to najwyższa pora to zrobić, bo przygotowanie tego kremu z blenderem Omniblend V jest dziecinnie proste.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut (najlepiej jest położyć je na najniższej półce). Po upływie tego czasu buraki zostawiamy w wyłączonym ale ciągle ciepłym piekarniku jeszcze pół godziny.
W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy chwilkę pokrojoną cebulę i czosnek po czym dodajemy pokrojone wcześniej buraki i smażymy 3 minuty dobrze mieszając. Następnie zawartość garnka przenosimy do kielicha blendera, zalewamy ½ szklanki wody i blendujemy na gładko używając trybu 90 sekund. Jeśli mamy duże kawałki buraków, to możemy śmiało pomóc sobie tamperem.
Zblendowaną masę przenosimy z powrotem do garnka, dolewamy mleczko kokosowe i dodajemy odłożoną wcześniej ½ buraka pokrojoną w drobną kostkę lub startą na tarce.
Jeśli zupa jest bardzo gęsta to dodajmy jeszcze wody igotujemy 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem i ostrym pieprzem cayene.Na koniec zupę zakwaszamy cytryną.

