Przepisy

Zupa krem z pieczonego buraka

Zupa krem z buraka

Nowe wcielenie pospolitego buraka, to gęsty krem o intensywnym smaku. Przepis na tę zupę nie jest nowy, jest niezwykle popularny, znajdziemy go na prawie każdym blogu kulinarnym, a zupę wedle tego przepisu spotkaliśmy w menu wykwintnych restauracji.

Kto lubi buraki na pewno już jej próbował, a jeśli nie to najwyższa pora to zrobić, bo przygotowanie tego kremu z blenderem Omniblend V jest dziecinnie proste.

Składniki:

  • 4 średnie buraki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • sok z ½ cytryny
  • pieprz sól, imbir, pieprz cayene
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zaczynany od przygotowania buraków, myjemy je porządnie i zawijamy w folię aluminiową.
 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut (najlepiej jest położyć je na najniższej półce). Po upływie tego czasu buraki zostawiamy w wyłączonym ale ciągle ciepłym piekarniku jeszcze pół godziny.

Upieczone buraki  obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze cząstki, odkładamy ½ z jednego z buraków.

W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy chwilkę pokrojoną cebulę i czosnek po czym dodajemy pokrojone wcześniej buraki i smażymy 3 minuty dobrze mieszając. Następnie zawartość garnka przenosimy do kielicha blendera, zalewamy ½ szklanki wody i blendujemy na gładko używając trybu 90 sekund. Jeśli mamy duże kawałki buraków, to możemy śmiało pomóc sobie tamperem.

Zblendowaną masę przenosimy z powrotem do garnka, dolewamy mleczko kokosowe i dodajemy odłożoną wcześniej ½ buraka pokrojoną w drobną kostkę lub startą na tarce.

Jeśli zupa jest bardzo gęsta to dodajmy jeszcze wody igotujemy 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem i ostrym pieprzem cayene.Na koniec zupę zakwaszamy cytryną.

Krem znakomicie smakuje podany z ziemniakami i posypany natką pietruszki.
Pieczony burak
Zupa krem z buraków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *