O gustach i smakach się nie dyskutuje, dlatego kalafior lubimy lub omijamy go wielkim łukiem. Ma wielu zwolenników, co nie znaczy, że wszyscy z ochotą sięgają po to warzywo. Często pojawia się jako dodatek do ugotowanych ziemniaków, okraszony tłuszczem z dodatkiem bułki tartej.
Być może jest to wersja najbardziej popularna w naszej kuchni tradycyjnej, lecz nie jest to jedyne zastosowanie kalafiora wśród dań obiadowych. Często pojawia się także w zupach, sałatkach warzywnych oraz w zapiekankach. Kalafior ceniony jest nie tylko ze względu na smak, właściwości i wartości odżywcze, lecz również za miłą dla oka formę wizualną.
Dzisiaj przedstawimy przepis na zupę krem z kalafiora
Sposób przygotowania kremu z kalafiora:
Z kalafiora odcinamy wszystkie różyczki, które dokładnie myjemy najlepiej pod bieżąca wodą. Następnie obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Czosnek również kroimy w kostkę lub przeciskamy przez praskę. Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić. Odstawiamy na bok przygotowane składniki i zaczynamy gotowanie.
W garnku rozgrzewamy olej, na którym smażymy cebulę i czosnek około 2 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy ziemniaki oraz kalafior i dokładnie wszystko mieszamy z cebulką. Smażymy kolejne 2 minuty i zalewamy całość wywarem warzywnym, który musi dokładnie pokryć całą zawartość garnka. Całość gotujemy około 15 minut najlepiej pod przykryciem.
Gdy warzywa są miękkie dodajemy śmietanę i gotujemy 2 minuty. Garnek odstawiamy z palnika i blendujemy w blenderze Omniblend jego zawartość do uzyskania jednolitej konsystencji. Solą i pieprzem przyprawiamy zupę według uznania.
Grzanki lub świeże pieczywo, to idealna opcja jako dodatek do zupy.

