Odżywiaj się zdrowo! Z blenderem JTC Omniblend masz znacznie ułatwione zadanie. Profesjonalny blender kielichowy Omniblend pozwoli Ci na zblendowanie praktycznie każdego produktu w kilka chwil. Tutaj znajdziesz informację o popularnych zielonych produktach. Wykorzystaj je do przygotowania pysznych dań lub smoothies!

Dostępna we wszystkich kolorach tęczy botwina jest pełna tiaminy, kwasu foliowego, cynku, błonnika, witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, ryboflawiny, witaminy B6, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, miedzi i manganu

Choć ściśle spokrewniona ze szpinakiem i burakami, botwina, powszechnie określane jako botwina szwajcarska, charakteryzuje się nieco bardziej wyrazistym smakiem. Zawiera duże ilości witamin i minerałów, oraz naturalny sód. Doskonały wybór, zarówno dla początkujących konsumentów zielonych smoothies, jak i weteranów, oraz fantastyczna opcja w technice smażenia stir fry (na maksymalnie rozgrzanym oleju).

Bardzo wydajne źródło:

  • Witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K,
  • Witaminy B6, witaminy B2
  • Kwasu foliowego
  • Tiaminy
  • Sodu
  • Wapnia
  • Magnezu, żelaza, manganu, potasu, fosforu, cynku, miedzi
  • Białka
  • Substancji włóknistych

Botwina jest powszechnie dostępna w wielu różnych odmianach i kolorach. Chociaż najlepsze warzywa wyrastają w czasie letnich miesięcy, od czerwca do sierpnia, botwina jest dostępna przez cały rok, a nawet można zaobserwować botwinę rosnącą miesięcy zimowych.

Ceniony przez wielu koneserów jako najbardziej pożywne liściaste warzywo zielone, dostępne powszechnie w sklepach spożywczych. Jarmuż zawiera przeciwutleniacze, karoteny i substancje fitochemiczne, szczególnie zaś bogaty w luteinę, zeaksantynę, i wiele innych ważnych składników odżywczych. Jarmuż to też „pełne białko”, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy.

Jarmuż jest jednym z najbardziej wartościowych odżywczo warzyw zielonych, dostępnych w ogrodzie lub sklepie spożywczym. Zawiera wielkie ilości przeciwutleniaczy, karotenów oraz substancji fotochemicznych. Ta zielenina staje się jednym z najpopularniejszych składników zdrowych zielonych koktajli i posiłków.

Znakomite źródło:

  • Witaminy K, witaminy A, oraz C
  • Potasu
  • Żelaza
  • Manganu
  • Wapnia
  • Przeciwutleniaczy: luteiny i zeaksantyny
  • Białka (zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy)
  • Substancji włóknistych

Jarmuż jest szczególnie cennym wyborem w sezonie zimowym, na chłodniejsze dni, kiedy ujawnia swój słodkawy smak, niewyczuwalny w cieplejszych porach roku. Rekomendujemy, aby robiąc zakupy, wybrać jarmuż, którego liście są zabarwione na ciemno, a unikać roślin z liśćmi pożółkłymi i zwiędniętymi. Ogólnie rzecz biorąc, jarmuż o mniejszych liściach wydaje się być bardziej łagodny w smaku, niż jarmuż o liściach większych, bardziej dojrzałych.
Warzywo to powinno być przechowywane w postaci suchej, w plastykowej torbie z wilgotnymi listkami ręcznika papierowego, a przed przyrządzeniem powinno się go dokładnie umyć.

Ceniona z powodu łagodnego smaku, kapusta chińska jest doskonałym wyborem dla zielonych smoothies. Obfituje w pomagające zwalczyć raka przeciwutleniacze, a poza tym zawiera witaminy i minerały oraz duże ilości łatwo przyswajalnego wapnia i wiele istotnych aminokwasów

Jeśli nie znasz jeszcze kapusty chińskiej, to warto poznać to warzywo. Kapusta chińska, znana także jako bok choy lub pak choi, to w świetle obecnej wiedzy, „królowa” przeciwnowotworowej rodziny Brassisca (kapusta). To pyszne warzywo zielone ma bardzo łagodny smak w zielonym smoothie.

Kapusta chińska jest nie tylko produktem niskokalorycznym, zapewniającym dużą ilość błonnika, co ułatwia likwidację nadwagi, ale zawiera ponadto ogromną ilość istotnych biologicznie aktywnych substancji odżywczych i przeciwutleniaczy, jak również stanowi ważne źródło witamin i minerałów. Niewiele warzyw zielonych ma taką obfitość naturalnej witaminy C, witamin grupy B-kompleks i łatwo przyswajalnego wapnia. Kapusta chińska zawiera też kwas foliowy i jest oczywiście dobrym źródłem białka.

Znakomite źródło:

  • Witaminy C, witaminy A, witaminy K
  • Witaminy B6, witaminy B5, witaminy B1
  • Wapnia
  • Potasu
  • Żelaza
  • Manganu
  • Kwasu foliowego
  • Magnezu
  • Przeciwutleniacze
  • Białka
  • Substancji włóknistych

Kapusta chińska jest od wieków popularną uprawą w Azji południowo-wschodniej. Uważana przez wielu za jeden z najbardziej wydajnych produktów żywnościowych, staje się coraz bardziej popularna w Ameryce Północnej i Europie. Podobnie jak wszystkie warzywa z rodziny kapust, kapusta chińska zawiera związki przeciwnowotworowe, takie jak luteina, zeaksantyna i inne. Posiada niski poziom szczawianów, zrównoważone pH i wysoką zawartość magnezu oraz łatwo przyswajalnego wapnia. Osoby z chorobą tarczycy powinny zwrócić uwagę, że podobnie jak większość warzyw z rodziny kapust, kapusta chińska zawiera goitrogeny, substancje powodujące blokowanie przyswajania jodu i zaburzenia jego gospodarki w organizmie.

Podsumowanie

Chociaż uprawiana przez cały rok, kapusta chińska smakuje najlepiej pod koniec jesieni i zimy. Wybierając warzywo w sklepie, należy zwrócić uwagę na ciemne kolorowe liście, które powinny być twarde i jędrne (należy unikać warzyw o liściach zwiotczałych). Warto też spojrzeć na spód rośliny, gdyż możemy w ten sposób uzyskać informację, kiedy kapusta została zebrana. Spód suchy i bardziej przebarwiony wskazuje na to, że warzywo było długo przetrzymywane w pojemniku lub na półce sklepowej.

Znana przede wszystkim ze swoich nasion, gorczyca to bardzo skuteczny produkt zapobiegający nowotworom, z wielką zawartością przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Godne polecenia są również zielone liście tej rośliny, które nie powinne być pomijane przy przyrządzaniu zdrowych potraw.

Liście gorczycy, znane również jako kapusta sitowata, są nieco mniej znanym produktem zdrowego odżywiania, z wielką zawartością antyoksydantów (przeciwutleniaczy) oraz witamin i minerałów. Jak wszyscy przedstawiciele rodziny kapust (Brassica), kapusta sitowata zawiera biologicznie aktywne substancje odżywcze (tzw. fitonutrients), wspomagające walkę z rakiem.

Niezwykle cenne źródło:

  • Witaminy A, witaminy K, witaminy C, witaminy E
  • Potasu
  • Żelaza
  • Manganu
  • Wapnia
  • Magnez
  • Kwasu foliowego
  • Potasu
  • Białka
  • Substancji włóknistych

 

Uważa się, że gorczyca pochodzi z wschodniej części Morza Śródziemnego.
Liście tej rośliny nadają potrawom ostrego, pieprznego smaku. Znane jest wiele odmian, począwszy od łagodnej, po bardzo pikantne, o liściach płaskich, zębatych lub zakręconych. Gorczyca jest dostępna przez cały rok, lecz najlepiej smakuje w miesiącach zimowych i wczesną wiosną, od grudnia do kwietnia. Liście gorczycy są produktem profilaktyki nowotworowej, obniżają ciśnienie, łagodzą przebieg zapalenia stawów oraz dolegliwości związane z menopauzą.

Często spotykane warzywo zielone, doskonałe źródło białka, tiaminy, niacyny i potasu, a także bardzo dobre źródło błonnika, ryboflawiny, witamin, kwasu foliowego, wapnia i manganu.

Kapusta warzywna jest nie tylko częścią rodziny kapust, ale ma taką samą nazwę botaniczną, jak jarmuż. Jak wszystkie kapusty, charakteryzuje się wspaniałymi właściwościami odżywczymi. Warzywo to posiada niezwykle cenne składniki odżywcze (organiczno-siarkowe) i przeciwutleniacze, bardzo użyteczne w profilaktyce raka.

Niezwykle cenne źródło:

  • Witaminy K, witaminy A, witaminy C, witaminy E
  • Niacyny
  • Potasu
  • Tiaminy
  • Kwasu foliowego
  • Manganu
  • Wapnia
  • Ryboflawiny
  • Białka (zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy)
  • Substancji włóknistych

 

Choć dostępna przez cały rok, kapusta warzywna jest najlepsza w miesiącach chłodniejszych miesiącach, od stycznia do kwietnia. Należy wybierać rośliny o twardych liściach, które są jasne i ciemne. Unikaj liści olbrzymiej wielkości, generalną zasadą jest: im mniejsze liście, tym są one bardziej delikatne, o łagodniejszym smaku. Kapustę warzywną należy umyć bezpośrednio przed spożyciem. Można ją przechowywać przez kilka dni, lecz z czasem liście mają tendencję do stawania się bardziej gorzkimi.

Rzepa jest najczęściej kojarzona ze swoimi smacznymi bulwami, lecz jej zielone liście są również bardzo pożywną częścią tej rośliny. Z uwagi na zawartość naturalnej witaminy C i E, są one nieocenione w profilaktyce grypy i przeziębień. Stanowią również znakomite źródło kwasu foliowego i łatwo przyswajalnego wapnia.

Zielone liście są idealnym produktem medycyny naturalnej. Stwierdzono, że surowe liście rzepy są źródłem naturalnych składników odżywczych oraz witaminy E i witaminy C. Ponadto, zawierają one wielkie ilości łatwo przyswajalnego wapnia, kwasu foliowego, wszystkich niezbędnych aminokwasów oraz beta-karotenu i witaminy K.

Niezwykle cenne źródło:

  • Witaminy E
  • Witaminy K
  • Witaminy A
  • Witaminy C
  • Kwasu foliowego
  • Żelaza
  • Magnezu
  • Wapnia
  • Białka (zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy)
  • Substancji włóknistych

Większość ludzi zna rzepę dzięki jej smacznym jadalnym bulwom, ale liście tej rośliny mają również wielką wartość odżywczą. Rzepa jest uprawiana od prawie 4000 lat, a większość znanych dziś odmian została wyhodowana przez starożytnych Greków i Rzymian.

Jeśli chcesz mieć codziennie świeże liście, warto się zastanowić nad jej uprawą we własnym zakresie. W większości sklepów liście rzepy nie są sprzedawane oddzielnie, ale jedynie jako dodatek do smacznych bulw tej rośliny. Powinniśmy znaleźć sposób, aby uświadomić producentom rzepy, że również jej liście stanowią pełnowartościowy produkt spożywczy.
Liście rzepy mogą być przechowywane w lodówce bez bulwy i korzeni do czterech dni.

Pospolita roślina, utrapienie właścicieli trawników i pól golfowych, spotykana w większości krajów całego świata, to bardzo wydajne źródło beta-karotenu, witaminy A, oaz, według ostatnich doniesień, witaminy D i łatwo przyswajalnych minerałów.

Mniszek lekarski to istna skarbnica przeciwutleniaczy, naturalnego beta-karotenu, trzecie pod względem zawartości naturalne źródło witaminy A. Spożywanie liści tej rośliny jest niezwykle korzystne dla trawienia, wspiera prace wątroby i nerek. Warto dodać, że korzeń mniszka lekarskiego zawiera naturalną insulinę.

Wartościowe źródło:

  • Witaminy A, witaminy K, witaminy C, witaminy E
  • Witaminy B6
  • Wapnia
  • Żelaza
  • Potasu
  • Magnezu
  • Manganu
  • Fosforu
  • Białka
  • Substancji włóknistych

 

Powszechnie uważany za szkodliwy chwast, który atakuje trawniki, ale wysoko ceniony przez entuzjastów i smakoszy zielonych smoothies. Chociaż mniszek lekarski jest uważany za roślinę o gorzkim smaku, to młode liście tej rośliny są delikatne i prawie wcale nie mają goryczy. Mniszek lekarski znany jest jako produkt wspierający odchudzanie, czego dowiodły badania laboratoryjne. Stanowi ponadto bardzo efektywne wsparcie dla pracy wątroby i nerek.

Bardzo popularna i łatwo dostępna odmiana sałaty, często nazywana „królem sałat”. Cenne źródło kwasu foliowego, błonnika, witaminy A, witaminy C, witaminy K, witamin z grupy B oraz manganu. Sałata rzymska jest znana jako żywność zdrowego serca.

Jeśli chcesz wzbogacić wartość odżywczą i kremową konsystencję twojego smoothie, bez zauważalnej zmiany smaku, to sałata rzymska, znana również jako sałata długolistna, jest właśnie tym idealnym dodatkiem. W porównaniu z innymi sałatami, sałata rzymska plasuje się na samym szczycie, z najlepszym profilem odżywczym. Wyróżnia ją bardzo łagodny smak i kolor.

Niezwykle cenne źródło:

  • Witaminy K
  • Witaminy A
  • Witaminy C
  • Witaminy B1, witaminy B2
  • Kwasu foliowego
  • Manganu
  • Chromu
  • Potasu
  • Żelaza
  • Kwasów tłuszczowych omega 3
  • Substancji włóknistych

 

Sałata rzymska jest jednym z najłagodniejszych liściastych warzyw zielonych. Z tego powodu jest to powszechne wykorzystywana do przyrządzania zielonych smoothies, również jako dodatek zwiększający ich kremową konsystencję. To warzywo, z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego, witaminy C, beta-karotenu, potasu i błonnika, ma znaczący wpływ na zdrową pracę naszego serca. Sałatę rzymską można przechowywać w lodówce, w stanie suchym, do 7 dni. Należy pamiętać, aby sałatę rzymską trzymać z dala od owoców wytwarzających etylen, takich jak jabłka i gruszki, ponieważ etylen powoduje brązowienie jej liści.

Jedno z najbardziej znanych zielonych warzyw liściastych, Szpinak jest doskonałym źródłem tiaminy, niacyny, kwasu foliowego i cynku, a także bardzo dobrym źródłem witaminy A, ryboflawiny, wapnia, żelaza i magnezu. Popularny składnik zielonych koktajli, ceniony z powodu jego łagodnego smaku.

 

Szpinak jest jednym z najbardziej dostępnych warzyw zielonych. Doskonale poprawia pracę jelit. Z uwagi na zawartość karotenu i neoksantyny, jest pomocny w walce z rakiem prostaty.

Znakomite źródło:

  • Witaminy K, witaminy A, witaminy C, witaminy B2, witaminy B6
  • Manganu
  • Kwasu foliowego
  • Magnezu
  • Żelaza
  • Wapnia
  • Potasu
  • Przeciwutleniaczy
  • Białka (zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy)
  • Substancji włóknistych

 

Dla wielu konsumentów uważany jest jako podstawowy składnik zielonych smoothies. Surowy szpinak posiada łagodny, lekko słodki smak, któremu przypisuje się działanie odświeżające, natomiast gotowany szpinak nabiera bardziej wyraźnego, kwaśnego smaku. Występuje w kilku odmianach: cząber, szpinak o delikatnych liściach, szpinak nowozelandzki, odmiana Baby, itp. Nieważne, którą odmianę wybierzesz, zawsze będzie to szpinak warzywny (Spinacia oleracea) i będzie zawierać wszystkie niezbędne dla Twojego organizmu składniki odżywcze.

Najbardziej znana ze wszystkich produktów zielonych ze względu na jej zalety żywieniowe. Zielona pszenica podbiła świat poprzez korzyści zdrowotne, wynikające z jej spożywania. Lecz zielona pszenica nie jest tylko produktem do wytwarzania soków, smakuje również doskonale w smoothies.

Zielona pszenica jest jednym z najbardziej popularnych produktów zielonych, korzystnie wpływających na Twoje zdrowie. Obfite ilości chlorofilu, beta-karoten, enzymów, witamin i minerałów przyciągnęły uwagę entuzjastów zdrowego żywienia na całym świecie. Chociaż najbardziej znana w postaci soku lub proszku, świeża trawa zielonej pszenicy jest również wspaniałym produktem dla zielonych smoothies. Łączy w sobie zalety żywieniowe i naturalną słodycz, która nie jest obecna w większości zielenin.

Niezwykle wydajne źródło:

  • Witaminy E
  • Witaminy C
  • Kwasu foliowego
  • Żelaza
  • Magnezu
  • Substancji włóknistych

Wykorzystanie zielonej trawy pszenicznej w celach zdrowotnych zaczęło się w roku 1930, kiedy Charles Schnable przeprowadził eksperymenty, polegające na doprowadzeniu do zdrowia swoich skrajnie wycieńczonych kur. Wyniki tych doświadczeń były tak niezwykłe, że doprowadziły do wprowadzenia do sprzedaży puszkowanego proszku zielonej pszenicy Schabie w drogeriach, w roku 1940. Obecnie, zielona pszenica stała się podstawą harmonii zdrowia na całym świecie, w pijalniach soków, kawiarniach smoothie oraz tabletek lub proszku w każdym sklepie ze zdrową żywnością.

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania zielonej pszenicy są różnorodne, bardzo ważnymi aspektami są: profilaktyka raka, detoksykacja, poprawa przepływu krwi, poprawa trawienia i ogólnego samopoczucia. Tabletki i proszki, wytwarzane na bazie zielonej pszenicy, są bardzo powszechne w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w sekcjach zdrowia większości supermarketów. Świeża zielona pszenica staje się również powszechnym produktem w sklepach, które prowadzą sprzedaż świeżych produktów organicznych. Oczywiście, nie ma nic lepszego niż uprawa zielonej pszenicy we własnym zakresie.