Placki ziemniaczane są jednym z ulubionych dań Polaków, podawane w prawie każdej restauracji, jadłodajni, w każdym domu, przygotowywane na mnóstwo różnych sposobów, dobre z dowolnym sosem albo same.
Z całą pewnością każdy ma swoje ulubione placki, przygotowane wedle konkretnego przepisu lub przez konkretną osobę. Dziś my dzielimy się przepisem na nasze ulubione placki, i polecamy wszystkim spróbowanie, bo być może stanie się on i Waszym ulubionym.
Przepis ten jest w 100 % wegański, ponieważ nie stosujemy w nim jajek a mąka została zastąpiona płatkami owsianymi.
Składniki


Obieramy ziemniaki oraz marchewkę. Ziemniaki kroimy na połówki i ćwiartki i blendujemy w blenderze Omniblend używając funkcji Med. lub High.
Nie wrzucajmy wszystkich od razu, zacznijmy od kilku kawałków i stopniowo dorzucajmy do kielicha kolejne ( należy zatrzymać blender!), popychając ziemniaki na ostrza tamperem w kilka chwil uzyskamy idealna masę ziemniaczaną.
Marchewkę przecieramy na tarce na dużych oczkach.
Ziemniaki przelewamy do dużej miski i dajemy przetartą marchewkę oraz płatki owsiane. Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na patelni, po czym dodajemy do masy.
Wszystko należy dokładnie wymieszać doprawiając solą pieprzem i przyprawami. Odstawiamy masę na 5 minut. Jeśli masa jest za rzadka, dosypujemy więcej płatków owsianych.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy przygotowane ciasto formując z niego placki. Smażymy z obu stron do osiągnięcia złotego koloru.
Po usmażeniu placki odkładamy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z liśćmi sałaty lodowej. Są pyszne!
Wyświetl ten post na Instagramie.Post udostępniony przez Omniblend Polska (@omniblend_polska)