Przepisy

Jak przygotować pesto z bazylii w blenderze kielichowym

Pesto z bazylii

Jednym z najpopularniejszych i najprostszych do przygotowania sosów jest pesto. Jego głównym składnikiem jest oczywiście bazylia, ale równie popularna jest też wersja z zielonej natki pietruszki.

Bazylia ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego, wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia oraz poprawia nasz nastrój. Z kolei natka pietruszki zawiera dużo witaminy C. Bez względu który zielony składnik wybierzemy do naszego pesto, nie pożałujemy sobie ważnego dodatku jaki stanowią kwasy tłuszczowe Omega-3 zawarte w orzechach włoskich.

Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie człowieka. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne w które obfitują orzechy włoskie, mają zbawienny wpływ na układ krążenia – obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie, zmniejszają lepkość krwi i tendencję do powstawania zakrzepów.

Tradycyjnie pesto jemy z makaronem pene albo spaghetti. Sos możemy również dodać do sałatek, serów, kanapek, czy na pizzę.
Pokazujemy jak w kilka chwil przygotować pesto w blenderze Omniblend V

Składniki:

  • Bazylia – listki oskubane z całej małej doniczki
  • 45 g orzechów włoskich
  • 80 ml dobrej jakości oliwy
  • 25 g sera parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Do kielicha blendera wrzucamy orzechy, czosnek, bazylię i ser. Na koniec dolewamy oliwę.

Program jakiego używamy do przygotowania pesto to 35 sekund lub funkcja low przez maksymalnie 40 sekund.

Podczas blendowania możemy pomagać sobie tamperem delikatnie popychając liście bazylii na pracujące ostrza.

Pamiętajmy by nie blendować składników zbyt długo – podgrzane pesto nabiera gorzkiego smaku i traci swoje właściwości zdrowotne.

Pesto z bazylii
Przygotowanie Pesto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *