Przepisy

Zdrowo i dietetycznie – zielona pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy

Podobno najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Każdy kto dba o linię doskonale wie, że stworzenie smacznego i szybkiego śniadania nie jest łatwe, a jeżeli chcemy by było do tego zdrowe i dietetyczne, to jest jeszcze trudniej. Jednak i na takie problemy znajdzie się rozwiązanie. 

Dziś przedstawimy wam przepis na fantastyczną pastę z ciecierzycy, która rozsmarowana na pieczywie jest idealnym śniadaniem. W blenderze kielichowym Omniblend przygotujesz pastę w kilka chwil.
Do wykonania zielonej pasty z ciecierzycy potrzebować będziemy:

Składniki na pastę z ciecierzycy
Przygotowanie pasty z ciecierzycy
  • ciecierzyca 100 g
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • majeranek

Blender użyty w przepisie

Kielich użyty w przepisie

Ziarna ciecierzycy dokładniej płuczemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na ok. 12 godzin. Po upływie tego czasu należy ją odcedzić i gotować, aż stanie się miękka. Jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) ciecierzycę blendujemy w blenderze Omniblend wraz z natką pietruszki, oliwą z oliwek, czosnkiem oraz solą, pieprzem kolorowym i majerankiem.

Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Jeżeli wystąpi taka konieczność, należy dodać więcej oliwi lub przypraw i blendować ponownie. Pastę należy przechowywać w lodówce.

Tak uzyskana pasta jest świetnym dodatkiem do kanapek, jej charakterystyczny zielony kolor pięknie wygląda na stole, a właściwości odżywcze które zawiera ciecierzyca oraz pietruszka sprawiają, że nasz posiłek będzie nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy i dietetyczny.

Blendowanie składników na pastę z ciecierzycy
Gotowa pasta z ciecierzycy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *