Podobno najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Każdy kto dba o linię doskonale wie, że stworzenie smacznego i szybkiego śniadania nie jest łatwe, a jeżeli chcemy by było do tego zdrowe i dietetyczne, to jest jeszcze trudniej. Jednak i na takie problemy znajdzie się rozwiązanie.
Dziś przedstawimy wam przepis na fantastyczną pastę z ciecierzycy, która rozsmarowana na pieczywie jest idealnym śniadaniem. W blenderze kielichowym Omniblend przygotujesz pastę w kilka chwil.
Do wykonania zielonej pasty z ciecierzycy potrzebować będziemy:


Blender użyty w przepisie
-
Blender kielichowy JTC Omniblend V
Oceniony 5.00 na 5.1.270,00 zł
Kielich użyty w przepisie
Ziarna ciecierzycy dokładniej płuczemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na ok. 12 godzin. Po upływie tego czasu należy ją odcedzić i gotować, aż stanie się miękka. Jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) ciecierzycę blendujemy w blenderze Omniblend wraz z natką pietruszki, oliwą z oliwek, czosnkiem oraz solą, pieprzem kolorowym i majerankiem.
Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Jeżeli wystąpi taka konieczność, należy dodać więcej oliwi lub przypraw i blendować ponownie. Pastę należy przechowywać w lodówce.
Tak uzyskana pasta jest świetnym dodatkiem do kanapek, jej charakterystyczny zielony kolor pięknie wygląda na stole, a właściwości odżywcze które zawiera ciecierzyca oraz pietruszka sprawiają, że nasz posiłek będzie nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy i dietetyczny.

