Wielbicielom orzechów i bakalii na pewno nie obce są migdały, to doskonałe źródło witamin z grupy B szczególnie B2 , witaminy E, oraz błonnika. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne dla naszego zdrowia. Pomagają przeciwdziałać chorobom serca i cukrzycy a także są znakomitym środkiem na zgagę, szczególnie w ciąży.
Z migdałów także możemy przygotować zdrowy substytut krowiego mleka. Mleko migdałowe to przepyszny i zdrowy napój – doskonały do deserów, jak i po prostu do picia. Łatwo możemy go przygotować samodzielnie w domu.
Składniki:
Zaczynamy od sparzenia migdałów i obrania ich ze skórki, możemy w sklepie kupić migdały zblanszowane wtedy pomijamy ten krok.
Obrane migdały zalewamy wodą i wstawiamy do lodówki, namaczamy w wodzie przez ok 6 h, lub przez noc.
Następnym krokiem jest odcedzenie i przepłukanie naszych orzechów, przesypanie ich do kielicha blendera, zalanie ok 2 szklankami wody i zblendowanie na gładko.
Na początku wlewamy tylko część wody aby nie dopuścić do przepełnienia kielicha jeśli blendujemy w 1,5. Jeśli 2 litrowym może od razu wlać więcej.
Blendujemy przez 35 sekund, a następnie przelewamy przez woreczek do wysokiego naczynia, dokładnie odciskamy.
Pozostałe zmielone migdały oczywiście możemy wykorzystać dowolnie. Mleko migdałowe jest już gotowe, smacznego!



