Przepisy

Jesienna zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy w blenderze JTC Omniblend

Za oknem coraz zimniej i liście opadają z drzew, robi się kolorowo. Podobnie jak i w naszej kuchni królują jesienne kolory: żółty, pomarańczowy, bordowy i fioletowy. Na taką chłodną aurę najlepsze będą aksamitnie gładkie, rozgrzewające zupy krem. Oczywiście najlepsze wychodzą przygotowane w blenderze marki Omniblend by JTC. My użyjemy blendera Omniblend V

Jako pierwszą z cyklu prezentujemy zupę krem z kukurydzy. To bardzo prosty i szybki przepis, który z łatwością przyrządzimy z wykorzystaniem blendera kielichowego Omniblend. Dzięki dużej mocy silnika, gotowa zupa jest doskonale kremowa, nie trzeba przecierać jej przez sito aby pozbyć się łupin kukurydzy, takiego efektu nie uzyskamy używając żyrafy lub zwykłego belndera.

Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy
  • łyżka startego imbiru
  • 1 marchewka
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • łyżka oleju
  • 200 ml mleczka koksowego z puszki
  • sól i pieprz, kurkuma, papryka ostra

Przygotowanie:

Kukurydzę obieramy i myjemy, następnie ostrym nożem skrawamy dokładnie ziarenka do miski. Cebulę, czosnek i marchewkę kroimy na drobne kawałeczki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę i marchewkę – podsmażamy, i po chwili dorzucamy czosnek i imbir.
 
Podlewamy całość bulionem i wrzucamy naszą kukurydzę oraz wlewamy mleczko kokosowe. Przyprawiamy kurkumą. Gotujemy pod przykryciem 15 min.
 
Garnek z zupą odstawiamy na chwilę aby się nie poparzyć, gdy trochę przestygnie zawartość przenosimy do kielicha blendera. Blendujemy używając funkcji MEDIUM przez 1 min, oraz HIGH przez 30 sek.
Nasza zupa jest już gotowa, wystarczy przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypaną papryką i natką pietruszki.
Produkty na zupę krem z kukurydzy
Gotowa zupa krem z kukurydzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *