Czy w domu można zrobić mąkę? Można, tylko po co, skoro gotową zawsze kupimy w sklepie. To prawda, lecz nie każdy rodzaj mąki jest tak łatwo dostępny jak mąka pszenna.
Na przykład mąki bezglutenowe, ryżowa, gryczana, jaglana, z amarantusa lub komosy. Nie są one popularne ale coraz częściej potrzebne, wręcz niezbędne osobom na diecie bezglutenowej. Przydają się w kuchni do wszelakich wypieków, placków i naleśników.
Co zrobić gdy akurat nie znaleźliśmy w sklepie żadnej mąki bezglutenowej ? Można ją sobie zrobić samemu – wystarczy blender OMNIBLEND. Najlepiej nadaje się do tego procesu kielich o pojemności dwóch litrów. Zwęża się on u podstawy i dlatego produkty suche, o drobnej gramaturze są mielone o wiele lepiej niż w kielichu 1,5 litrowym.
Ziarna i zboża różnego rodzaju możemy z powodzeniem mielić w blenderze, jednak warto najpierw przyswoić kilka wskazówek, by być zadowolonym z efektów i cieszyć się z długiej i bezawaryjnej pracy swojego blendera:
Produkty suche zawsze mielimy zaczynając od trybu 35 sekund lub funkcji Pulse.



