Przepisy

Festiwal domowej mąki – jak zrobić mąkę w blenderze kielichowym

Mąka gryczana - zdjęcie leadowe

Czy w domu można zrobić mąkę?  Można, tylko po co, skoro gotową zawsze kupimy w sklepie. To prawda, lecz nie każdy rodzaj mąki jest tak łatwo dostępny jak mąka pszenna.

Na przykład mąki bezglutenowe,  ryżowa, gryczana, jaglana, z amarantusa lub komosy. Nie są one popularne ale coraz częściej potrzebne, wręcz niezbędne osobom na diecie bezglutenowej. Przydają się w kuchni do wszelakich wypieków, placków  i naleśników.

Co zrobić gdy akurat nie znaleźliśmy w sklepie żadnej mąki bezglutenowej ? Można ją sobie zrobić samemu – wystarczy blender OMNIBLEND. Najlepiej nadaje się do tego procesu kielich o pojemności dwóch litrów. Zwęża się on u podstawy i dlatego produkty suche, o drobnej gramaturze są mielone o wiele lepiej niż w kielichu 1,5 litrowym.

Ziarna i zboża różnego rodzaju możemy z powodzeniem mielić w blenderze, jednak warto najpierw przyswoić kilka wskazówek, by być zadowolonym z efektów i cieszyć się z długiej i bezawaryjnej pracy swojego blendera:

Produkty suche zawsze mielimy zaczynając od trybu 35 sekund lub funkcji Pulse.

  • Jeśli efekt mielenia nie jest zadowalający, powtarzamy cały tryb jeszcze raz, ale dopiero wtedy gdy podstawa kielicha blendera nie jest gorąca.
  • Cykl mielenia powtarzamy aż będziemy zadowoleni efektu. U
  • Uwaga – Blender Omniblend jest blenderem wysokoobrotowym. Tarcie powstałe przy mieleniu na sucho generuje dużo ciepła i podgrzewa mielone produkty. Dlatego zalecamy robienie przerw podczas blendowania produktów suchych.
Mąka gryczana
Blendowanie w Omniblend - mąka
Gotowa domowa mąka
Mąka gryczana - gotowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *