Przepisy

Jak przygotować masło sezamowe w blenderze kielichowym

Jak przygotować masło sezamowe w blenderze kielichowym

Na naszym blogu przedstawiliśmy już przepis przygotowania masła orzechowego, tym razem zajmiemy się masłem z sezamu inaczej nazywanym tahini. Sezam stanowi doskonałe źródło wapnia i magnezu, a także dobrze przyswajalnego białka, zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających dobry wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Tahini to niezbędny składnik uwielbianego przez wielu hummusu, oraz wielu dań kuchni bliskowschodniej a także chińskiej i japońskiej. Tak wiec dobrze mieć słoiczek pasty sezamowej zawsze pod ręką.

Sezam w blenderze

Składniki:

  • pół kilograma sezamu

Przygotowanie:

  • Ziarna sezamu prażymy na suchej, rozgrzanej patelni aż delikatnie się przyciemnią a naszą kuchnię wypełni ich aromat.
  • Następnie ostrożnie aby się nie poparzyć przesypujemy sezam do kielicha blendera. Zamykamy szczelnie pokrywkę i rozpoczynamy blendowanie.
  • Zaczynamy od wolnych obrotów i pomagając sobie tamperem ugniatamy nasiona w kielichu.
  • Po około 30 sekundach sezam traci sypkość i staje się bardzo gęstą pastą.
Przygotowanie masła sezamowego
Gotowe masło sezamowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *