Przepisy

Jak przygotować masło orzechowe w blenderze Omniblend

Masło orzechowe w blenderze Omniblend

Masło orzechowe – nasz przepis

Nareszcie jest, wyczekiwany prze wielu przepis na masło orzechowe.

Nie bardzo wiemy dlaczego tak długo zwlekaliśmy z pokazaniem go, być może dlatego że nigdy za takim masłem, nie przepadaliśmy, nie kupowaliśmy go i nie przygotowywaliśmy  w domu. Jednak ten czas minął bezpowrotnie.

Mając tak wspaniałego pomocnika jakim jest blender Omniblend, możemy zapomnieć na zawsze o kupowaniu drogiego masła orzechowego w sklepie. Wystarczy że kupimy paczkę orzeszków, najlepiej prażonych niesolonych. To jedyny składnik przepisu, nie ma żadnych dodatków, polepszaczy, nic innego tylko orzeszki.

Kluczem do sukcesu i ukręcenia idealnie gładkiego masełka jest odrobina cierpliwości. Blender Omniblend ma tę cechę, że wszystko blenduje bardzo szybko, zwykle wystarczą sekundy, jednak orzeszki potrzebują nieco więcej. Powstałe przez prędkość tarcie podgrzewa nam blendowaną miksturę ale i podstawę kielicha, dlatego nie możemy blendować bez przerwy tak gęstej substancji jak masło dłużej niż 1 minutę, należy robić przerwy.

Niestosowanie się do tego zalecenia może skutkować przegrzaniem podstawy kielich i jego uszkodzeniem. Wynika to po prostu z zasad fizyki. Blender Omniblend pracuje z bardzo wysoką prędkością obrotową ponad 30 tysięcy obrotów na minutę. Tarcie ostrzy o gęste substancję powoduje powstawanie ciepła które w tym wypadku jest bardzo trudno odprowadzić.

Składniki:

  • 400 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych
  • łyżka, silikonowa szpatułka, tamper
  • Blender Omniblend z kielichem 2 L

Przygotowanie:

Orzeszki wsypujemy do kielicha blendera i uruchamiamy go na wolne obroty, po kilku sekundach zatrzymujemy i zeskrobujemy orzeszki ze ścianek jeśli jest taka potrzeba. Ugniatając masę tamperem miksujemy jeszcze 30 sek. Po czym robimy przerwę mieszamy masę w kielichu szpatułką i sprawdzamy temperaturę podstawy kielicha, jeśli nie jest gorąca możemy kontynuować blendowanie kolejne 30 sek.

Następnie robimy kolejną pauzę przynajmniej 5-minutową, ściągamy kielich z podstawy. Powracamy do blendowania dopiero gdy podstawa kielicha jest chłodna. Masa orzechowa jest już w postaci półpłynnej, wystarczy teraz doprowadzić ją do konsystencji jaka będzie nam odpowiadała – czyli w naszym przypadku super gładka.

Gdy uzyskamy interesujący nas efekt to  przekładamy masło szpatułką do czystego słoiczka i zajadamy gdy tylko mamy na nie ochotę.

Składniki do przygotowania masła orzechowego
Blendowanie orzeszków na masło orzechowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *