Przepisy

Hummus paprykowy w blenderze Omniblend

Hummus paprykowy

Najbardziej sztandarowym przepisem jaki możemy przygotować w blenderze jest oczywiście hummus. Pośród nich znajdziemy także wiele wariacji takich jak hummus z bobu lub soczewicy, doprawiany tradycyjnie lub orientalnie, z różnego rodzaju dodatkami jak pieczone warzywa, dynia lub pomidory.

My pokażemy przepis na nasz ulubiony hummus, ale zachęcamy do eksperymentów, i wypróbowania co najmniej kilku sposobów na tą pyszną pastę. W blenderze Omniblend hummus nie może się nie udać, polecamy!

Hummus paprykowy w blenderze Omniblend

Składniki:

  • 2 puszki lub 1 i ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 czubate łyżki pasty sezamowej (tahini) – przepis na pastę sezamową TUTAJ
  • kilka lyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • sok 1/2 cytryny
  • pieprz i sól
  • 2 słodkie czerwone papryki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • kilka łyżek wody (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, wkładamy w całości do piekarnika na ok 30-45 min i pieczemy w temperaturze 180 st. aż będzie całkowicie miękka, a skórka się przypiecze.

Upieczoną paprykę kroimy, usuwamy nasiona i obieramy ze skóry – powinna łatwo odchodzić. Ciecierzycę odsączamy z wody i wsypujemy do kielicha blendera. Następnie dodajemy paprykę i pozostałe składniki, oprócz wody. Rozpoczynamy miksowanie w blenderze Omniblend od funkcji LOW i ugniatając tamperem blendujemy przez 30 sekund.

Po tym czasie zdejmujemy kielich z podstawy i mieszamy jego zawartość silikonową lub drewnianą szpatułką, jeśli konsystencja nas zadowala możemy blendowanie zakończyć na tym etapie, a jeśli wolimy hummus gładszy to kontynuujemy blendowanie przez kolejne 15 sekund na funkcji MED lub HIGH. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody. To wszystko!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *