Przepisy

Hummus paprykowy w blenderze Omniblend

Hummus paprykowy

Najbardziej sztandarowym przepisem jaki możemy przygotować w blenderze jest oczywiście hummus. Pośród nich znajdziemy także wiele wariacji takich jak hummus z bobu lub soczewicy, doprawiany tradycyjnie lub orientalnie, z różnego rodzaju dodatkami jak pieczone warzywa, dynia lub pomidory.

My pokażemy przepis na nasz ulubiony hummus, ale zachęcamy do eksperymentów, i wypróbowania co najmniej kilku sposobów na tą pyszną pastę. W blenderze Omniblend hummus nie może się nie udać, polecamy!

Hummus paprykowy w blenderze Omniblend

Składniki:

  • 2 puszki lub 1 i ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 czubate łyżki pasty sezamowej (tahini) – przepis na pastę sezamową TUTAJ
  • kilka lyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • sok 1/2 cytryny
  • pieprz i sól
  • 2 słodkie czerwone papryki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • kilka łyżek wody (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Paprykę myjemy, wkładamy w całości do piekarnika na ok 30-45 min i pieczemy w temperaturze 180 st. aż będzie całkowicie miękka, a skórka się przypiecze.

Upieczoną paprykę kroimy, usuwamy nasiona i obieramy ze skóry – powinna łatwo odchodzić. Ciecierzycę odsączamy z wody i wsypujemy do kielicha blendera. Następnie dodajemy paprykę i pozostałe składniki, oprócz wody. Rozpoczynamy miksowanie w blenderze Omniblend od funkcji LOW i ugniatając tamperem blendujemy przez 30 sekund.

Po tym czasie zdejmujemy kielich z podstawy i mieszamy jego zawartość silikonową lub drewnianą szpatułką, jeśli konsystencja nas zadowala możemy blendowanie zakończyć na tym etapie, a jeśli wolimy hummus gładszy to kontynuujemy blendowanie przez kolejne 15 sekund na funkcji MED lub HIGH. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody. To wszystko!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *