Przepisy

Domowe mleko sojowe w blenderze Omniblend

Domowe mleko sojowe w blenderze Omniblend

Mleko sojowe jest wszystkim dobrze znane i lubiane, jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, dlatego doskonale zastępuje mleko krowie w diecie osób z alergiami pokarmowymi, nietolerancją laktozy oraz osób na diecie roślinnej.

Z dostępnością mleka sojowego z sklepach nie jest wcale najgorzej, możemy je dostać już niemal wszędzie, problem zwykle stanowi jego cena.

Rozwiązaniem, jest produkcja mleka w warunkach domowych. Przepis na mleko sojowe jest dość czasochłonny i wymaga skrupulatnego przestrzegania, ale nie jest wcale trudny, każdy sobie poradzi.
Takiego mleka możemy używać we wszystkich przepisach, które wymagają użycia jego większej ilości np. ciasto na naleśniki, możemy je wykorzystać do zabielania i zagęszczania zup i sosów, świetnie się nada także do deserów na bazie kasz, owsianek itp.

Składniki:

  • 150 g suchych ziaren soi
  • woda
  • woreczek do mleka roślinnego

Blender kielichowy JTC Omniblend I

999,00 
Blender kielichowy  OmniBlend I  to urządzenie najwyższej jakości, jest wystarczająco silny aby mielić owoce i warzywa w całości. Na blender Omniblend udzielamy jako jedyni 5 lat gwarancji i 30 dni na zwrot! Dodatkowo książka z przepisami w języku polskim oraz woreczek do produkcji mleka roślinnego w zestawie!​ Blender dostępny z kielichem 2 litry. 

Blender kielichowy JTC Omniblend V

969,00 1.270,00 
JTC OmniBlend V (TM-800, TM800A) to niezwykle wydajny blender kielichowy wyposażony w silnik o wysokiej mocy 3 koni mechanicznych. Omniblend jest idealnym urządzeniem do przygotowywania smoothies, zup, dipów, lodów i wielu innych przepisów. Na blender Omniblend udzielamy jako jedyni 5 lat gwarancji i 30 dni na zwrot. Blender dostępny z kielichem o pojemności 2 litrów.

Kielich 2 litry do blendera JTC Omniblend

499,00 
Kielich blendera do blendera Omniblend o pojemności  2 litrów. Kielich przeznaczony do blendowania produktów suchych jak i mokrych.

Woreczek do produkcji mleka roślinnego

15,00 
Największy dostępny na rynku woreczek do produkcji mleka roślinnego! Niesamowita jakość, poparta wieloma ocenami.

Sposób przygotowania

  1. Zaczynamy od namoczenia ziaren soi, moczymy w zimnej wodzie przez 12 do 20 godzin, nie dłużej (można wstawić do lodówki). Po upływie tego czasu soję przepłukujemy świeżą wodą i odcedzamy.
  2. Soję przesypujemy do woreczka lub pojemniczka odpowiedniego do zamrażania i wstawiamy do zamrażarki na przynajmniej 12 godz.*, **
    * możemy na raz namoczyć większą ilość soi, poporcjować i przechowywać w zamrażarce. ** zamrażanie usuwa z soi charakterystyczny „fasolowy” posmak, mleko przygotowane z przemrożonej soi będzie smaczniejsze.
  3. Naszą soję rozmrażamy i przesypujemy do takiego naczynia gdzie dokładnie będziemy widzieć jej poziom. Może to być miska z miarką lub przezroczysty dzbanek. Zapamiętujemy, jaki poziom miały namoczone ziarna, przesypujemy je do kielicha blendera.
  4. Proporcja namoczonych ziaren i wody powinna w tym momencie wynosić 1:1,5, aby to odmierzyć nalewamy wody do naczynia w którym była soja dokładnie to tego samego poziomu i wlewamy ją do kielicha blendera, następnie ponownie nalewamy wody tym razem do ½ wysokości naszego ustalonego poziomu i przelewamy do kielicha* *Aby obliczyć proporcje możemy oczywiście użyć wagi kuchennej lub specjalnej miarki
    My przedstawimy najprostszy sposób, dzięki któremu nie potrzebujemy tych dodatkowych narzędzi. Dzięki temu sposobowi nie musimy przeliczać gramatur, czy wykorzystamy mniej czy więcej soi – ilość wody zawsze będzie odpowiednia.
  5. Zamykamy pokrywę kielicha i ustawiamy na blenderze – możemy rozpocząć blendowanie. Program 60 sekund lub HIGH w zupełności wystarczy.
  6. Po zblendowaniu zawartość kielicha przelewamy do garnka i wstawiamy na gaz.
  7. Podgrzewamy powoli mieszając od czasu do czasu – mleka w garnku niestety trzeba cały czas pilnować bo lubi się przypalać i kipi dokładnie tak samo jak to krowie.
  8. W czasie gdy mleko nam się grzeje ponownie napełniamy wodą nasze naczynie do tego samego poziomu który miały ziarna soi.
  9. Gdy tylko soja się zagotuje, piana zacznie rosnąć i wtedy musimy działać szybko. Dolewamy do gotującej się mikstury mniej więcej 1/3 zawartości naszej przygotowanej wody i mieszamy.Czekamy aż mleko ponownie się zagotuje i kolejny raz powtarzamy dolewanie wody do wrzącej soi. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz aż nie skończy nam się woda.
  10. Po ostatnim cyklu zagotowania, mleko jest już gotowe – zdejmujemy je z kuchenki i odstawiamy na chwilę by przestygło.
  11. Szykujemy woreczek do odciskania mleka (jeśli woreczek jest nowy, sugerujemy wyprać go lub wyparzyć we wrzątku przed użyciem aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń). Najwygodniej będzie nam użyć miski, dzbanka lub garnka o pojemności dostatecznie dużej, aby cale mleko się zmieściło oraz o takiej średnicy jak szerokość woreczka, możemy wtedy wywinąć jego krawędzie i będzie się trzymał gdy będziemy przelewać do niego mleko.
  12. Pozostaje już jedynie przelać mleko przez woreczek i odcisnąć pozostałą okarę.
  13. Odciśnięte i wystudzone mleko przechowujemy w lodówce, spokojnie wytrzyma kilka dni.
    Można je sobie dowolnie dosłodzić do smaku – zwykłym cukrem, stewią lub dowolnym syropem , a pozostała okara przyda nam się w kuchni w innych przepisach.
Domowe mleko sojowe
Przygotowanie mleka sojowego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *