Przepisy

Afrykańska zupa z masłem orzechowym w wydaniu wegańskim

Afrykańska zupa orzechowa w blenderze Omniblend
Jeśli jesteśmy otwarci i nie stronimy od eksperymentowania w naszej kuchni, a wręcz przeciwnie lubimy wprowadzać do naszego menu nowe dania i nowe kompozycje smakowe, to wzbogacamy tym nasza tradycyjną dietę.

Oczywiście nie wszystkie dania zdobywają nasze uznanie, ale próbować warto, aby przekonać się o walorach smakowych nowych, nieznanych nam potraw. Prostym i dobrym pomysłem na wypróbowanie innego, nieco egzotycznego smaku, jest przepis na afrykańską zupę orzechową. Znalazła ona wielu zwolenników, a samo jej przygotowanie jest proste. Przedstawiamy nasz przepis na zupę orzechową.

Afrykańska zupa
Składniki na zupę afrykańską
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • dwa duże bataty
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 ząbki czosnku
  • średniej wielkości cebula
  • niewielki kawałek imbiru
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz

Blender kielichowy JTC Omniblend V

969,00 1.270,00 
JTC OmniBlend V (TM-800, TM800A) to niezwykle wydajny blender kielichowy wyposażony w silnik o wysokiej mocy 3 koni mechanicznych. Omniblend jest idealnym urządzeniem do przygotowywania smoothies, zup, dipów, lodów i wielu innych przepisów. Na blender Omniblend udzielamy jako jedyni 5 lat gwarancji i 30 dni na zwrot. Blender dostępny z kielichem o pojemności 2 litrów.

Kielich 1,5 litra do blendera JTC Omniblend

499,00 
Kielich do blendera  Omniblend o pojemności  1,5 litra. Najlepszy wybór do produktów mokrych. Przygotujesz znakomite smoothies, koktajle, jogurty, oraz skruszysz lód!

Kielich 2 litry do blendera JTC Omniblend

499,00 
Kielich blendera do blendera Omniblend o pojemności  2 litrów. Kielich przeznaczony do blendowania produktów suchych jak i mokrych.

Woreczek do produkcji mleka roślinnego

15,00 
Największy dostępny na rynku woreczek do produkcji mleka roślinnego! Niesamowita jakość, poparta wieloma ocenami.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z czosnkiem. Następnie do garnka dodajemy dwie łyżki oleju roślinnego (najlepiej sprawdza się w tym przypadku olej rzepakowy). Cebulkę smażymy wraz z czosnkiem trzy minuty w garnku na rozgrzanym oleju ciągle mieszając. Po trzech minutach cebulę i czosnek podsmażamy kolejne trzy minuty tylko teraz już wraz z batatami. Oczywiście bataty przed włożeniem do garnka należy obrać, umyć i pokroić w kostkę. Po kilkuminutowym smażeniu zawartość garnka zalewamy bulionem warzywnym i wszystko starannie mieszamy.

Gotowa afrykańska zupa

Do gotujących się batatów dodajemy pozostałe składniki, czyli: masło orzechowe, dwa świeże, pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, drobno pokrojony imbir oraz przyprawy. Całość należy gotować pod przykryciem około 12-15 minut. Po upływie tego czasu, należy zdjąć garnek z palnika i zblendować w blenderze Omniblend jego zawartość. W zależności od tego jaka konsystencja zupy nam odpowiada można dolać jeszcze trochę bulionu lub odparować zawartość płynu w zupie gotując ją jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu, tym razem już bez przykrycia.

Zupa afrykańska z kiełkami

Zupę możemy podawać z grzankami, jednak optymalnie sprawdza się jej smak w połączeniu z ryżem.
Powyższy przepis jest wegańską wersją afrykańskiej zupy orzechowej, nie znaczy to jednak, że taka być musi. Jeśli jesteśmy fanami mięsnych wkładów w zupach, to zamienić możemy bulion warzywny na wywar z mięsa. Być może zmieni to nieco smak zupy, ale ogólnie jej egzotyczna nuta zostanie zachowana.

Nie musisz kupować masła orzechowego! Przepis na masło orzechowe przygotowane w blenderze JTC Omnblend znajdziesz również na naszym blogu:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *